Fullbright Yüksek Lisans Bursu Başvuru Süreci

icerik_337bc329.png

Fullbright yüksek lisans bursu macerası aslında tam olarak üniversite öğrencisinin zamanını boşa harcadığı zaman geçirmek için tercih ettiği internetin nimetlerinden yararlandığım bir gece de ortaya çıktı. Yurtdışından yüksek lisans eğitimi almak çoğu kişinin hayalidir fakat ortaya çıkan astronomik bütçeler sonucunda sadece maddi durumu çok iyi olan ailelerin çocuklarının hayali gerçeğe dönüştürebildiği bir olgu olarak hatıralarda yer alır.


Tüm bu düşünceler arasında mutlaka ülkemizde kendini geliştirmek isteyen gençlere yardım edebilecek kuruluşlar vardır mutlaka diyerek araştırmaya koyulduğumda Fulbright adında uluslararası bir komisyon olduğunu ve çeşitli alanlarda burs verdiğini öğrendim. Araştırmaya başladıkça büyük bir fırsat olduğunun farkına vardım. Öğrenci akademisyen ve kamu kurumlarındaki çalışanlar da dahil olmak üzere çok çeşitli burs olanakları sunan Fulbright komisyonun kendi deneyim ettiğim alanı olan Yüksek Lisans Bursu süreçlerinden bahsedeceğim.

Fulbright Programı, Amerika Birleşik Devletleri’nin en prestijli burs programıdır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına tanınan burs olanaklarından yararlanma hakkı kazananlar eğitimlerini Amerika’da görmektedir. 155 farklı ülkede faaliyet gösteren Fulbright komisyonları her yıl binlerce potansiyel sahibi öğrencinin yüksek standartlarda eğitim alması için ciddi meblalarda burs olanağı sağlamaktadır.

Bursa başvurabilmek için çok fazla koşul mevcut. Başta bunlar gözünüzü korkutabilir. Fulbright web sitesinde geçirdiğim süre “bir arkadaşa bakıp çıkacağım” kadar kısa sürdü. Bir kaç defa daha ısınma turları sonrasında en önemli şart olan GANO’nun 3.00 olma durumunu sağlamamdan dolayı başvurmaya karar verdim. Başvuru koşullarıyla ilgili teknik ve detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. Çünkü asıl mesele bu teknik detayları sağlamanızın ardından başlıyor. Başvurmaya karar verdikten sonra uzun süren hazırlık listelerinden planlama yaparak başlamanız gerekiyor (benim gibi son ana bırakan çok olur). Daha önce bu kadar profesyonel bir başvuru yapmadığınızı öngörerek büyük ihtimalle bu süreçte keşke bilen biri yardım etseydi diyeceğiniz çok olacak. Ben bu konuda şanslı olanlardandım çünkü Macquarie Macquarie Dil Okulu & Yurtdışı Eğitim’de yurt dışında eğitim görmüş ve bu tarz burs/okul başvurularını gerçekleştirmiş profesyonel bir kadro bulunuyordu.

Standart belgelerin doldurulması bir yana en çok zaman ayırmanız gereken kısımlar kişisel ve akademik essayler olacak. Onun dışında 2 adet üniversitedeki sizi iyi tanıyan hocalarınızdan ve bir adette çalışmış olduğunuz iş yerinden alacağınız referanslarda önem arz ediyor. Ama refereans mektubu denince akla gelen hocaların hazırda olup herkese aynılarını yazıp verdikleri kağıt parçalarından bahsetmiyorum çünkü onlar bu tarz başvurularda yemiyor=) O yüzden o hocaları seçerken gerçekten sizi seven ve hakkınızda yorum yapabilecek hatta tez danışmanınız yada beraber ortak proje gerçekleştirdiğiniz bir hoca olmasına dikkat edinki sizin hakkınızda örnekler vererek daha fazla bilgi verebilsin.

Essaylere gelecek olursak mülakata çağrılma sürecindeki en önemli kriter desem abartmış olmam. Başvuran herkes zaten derslerinde başarılı üniversitedeyken sosyal sorumluluk projelerinde bulunmuş yada spor aktivitelerinde yer alan kısaca halk arasında bilinen “inek” olmaktan öte insanlar dolayısıyla kişisel yetkinlik olarak kağıt üstünde herkes birbine çok yakınken fark yaratabileceğiniz yegane alanlar bu essayler.

Nasıl yazılacağına dair Fulbright web adresindeki eğitimlere katılarak detaylı bilgi edinebilirsiniz. Benim önemli gördüğüm en azından mülakata kabul edilmiş biri olarak nelere dikkat ettiğimi sıralayacak olursam;

  • Ben akıllıyım yetenekliyim vs. Demek yerine olaylarla örnek vererek insanların sizin hakkında böyle düşündüğünü anlatmanız gerekli.
  • Kullanacağınız dil akademik referansınızda biraz daha resmi olması gerekirken kişisel essayde daha samimi bir dil kullanabilirsiniz.
  • 50 satırlık bir hakkınız olduğu için en az cümleyle etkili bir şekilde kendinizi ifade etmek için başlamadan önce satırları bölerek planlama yapmanızı öneririm.
  • Kendinize en çok güvendiğiniz noktalara iyi hazırlanın bu noktadan komisyonu etkilemeye gayret gösterin.
  • Akademik referansta ise gelecekle ilgili planlarınızdan detay vererek bahsetmeniz gerekli. Karşılarında ne istediğini bilen birilerini görmek istiyorlar.
  • Neden Amerika’da eğitim almak istiyorum sorusunu kendinize sorun ve mantıklı cevaplar arayın..

Diğer önemli bir nokta ise fullbright websitesinden oluşturduğunuz hesapla giriş yaparak dolduracağınız online döküman. Çok fazla soru var ve başta gözünüz korkar. İşinizin kolaylaşması açısından klasik bilgileri en başta doldurarak biraz daha yaratıcı cevaplar vermeniz gereken kısımlara zaman ayırmanız mantıklı olur.

En sonunda istenen belgeler essayler referanslar öğrenci belgeleri transkriptler vb. gibi çok uzun bir listeden oluşan başvuru paketini kontrol ederek  şehir dışındaysanız kargoya belirtilen en son tarihe kadar verip ellerine ulaştırmanız gerekiyor. Sonrada mülakat tarihleri için beklemeye geçebilirsiniz.

Bir sonraki yazımda mülakat sürecinden bahsedeceğim.

Bu süreçte bana destek olan ve doğru yol göstererek mülakata çağrılmamda pay sahibi olanMacquarie Dil Okulu & Yurtdışı Eğitim Bursa ekibine teşekkür ederim.

Faruk Işık

Haber Listesi

Kampanya ve duyurulardan haberdar olmak için haber listemize kayıt olabilirsiniz.


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/lib/php/sessions) in Unknown on line 0